Ερχόμενες εξορμήσεις

5ήμερο πεζοπορικό πρόγραμμα / Τζουμέρκα, Περιστέρι

16 Jun 22 - 23 Jun 22
7 ημέρες
Τζουμέρκα
5ήμερο πεζοπορικό πρόγραμμα / Τζουμέρκα, Περιστέρι

5ήμερο πεζοπορικό πρόγραμμα / Τζουμέρκα, Περιστέρι

                                                                          Εισαγωγή


Τα Τζουμέρκα, η Κακαρδίτσα και το Περιστέρι είναι 3 μεγάλα, εντυπωσιακά βουνά στον κεντρικό άξονα της οροσειράς της Πίνδου, με έντονες γεωλογικές πτυχές και ατελείωτες κορυφογραμμές, που συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα ενιαίο συγκρότημα. Και τα τρία βουνά μαζί, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της τοπογραφίας των Αθαμανικών βουνών και προσφέρουν ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα με έντονη βιοποικιλότητα.
Κύρια φυσικά χαρακτηριστικά της, είναι τα ασβεστολιθικά πετρώματα, που εξέχουν σχηματίζοντας την εντυπωσιακή σιλουέτα των κορυφών, οι πλούσιοι βοσκότοποι στις βουνοπλαγιές και τα οροπέδια, τα πυκνά δάση και η έντονη υδρολογία, που διαβρώνει το δαιδαλώδες ορεινό συγκρότημα, δημιουργώντας χαράδρες και εντυπωσιακές κοιλάδες, που διαγράφονται από κάθε ύψωμα!
Αμέτρητες, καθάριες πηγές, που απορρέουν ακόμη και από τα μεγάλα υψόμετρα άνω των 2000μ, τροφοδοτούν τα αναρίθμητα ρέματα, που χύνονται ορμητικά στους μεγάλους ποταμούς της περιοχής σχηματίζοντας στη διαδρομή τους, εντυπωσιακούς κρεμαστούς καταρράκτες και στενά φαράγγια σχεδόν σε όλη την έκταση του ορεινού όγκου.
Η πρόκληση για τον επισκέπτη δεν προέρχεται τόσο από τον βαθμό δυσκολίας κατά τη μετακίνηση και την υπαίθρια παραμονή, όσο από την αξεπέραστη αισθητική των τοπίων και τη ζώσα ιστορία του τόπου, που μαρτυρούν τα καλοχτισμένα πέτρινα γεφύρια, τα μοναστήρια στις αιχμές των φαραγγιών, η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών και των παλιών λιθόχτιστων καλντεριμιών, που σήμερα προκαλούν το ενδιαφέρον κάθε βαθυστόχαστου περιηγητή.

 


                                                  ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


16/6 Μετακίνηση από το αεροδρόμιο για τους Καλαρρύτες

• Η μετακίνηση από το αεροδρόμιο για τους Καλαρρύτες διαρκεί 4 ώρες. Το ταξίδι γίνεται μέσω της Εθνικής οδού και ορεινών δρόμων, διασχίζοντας τις πεδιάδες της Μακεδονίας και βουνά της Κεντρικής Πίνδου.
• Η πρόσβαση για το ορεινό χωριό Καλαρρύτες στο Βόρειο τμήμα των Τζουμέρκων γίνεται από το διάσελο του Μπάρου (το ψηλότερο οδικό πέρασμα της χώρας) με ενδιάμεση στάση στο κεφαλοχώρι του Μετσόβου.
• Στο γραφικό χωριό Καλαρρύτες, είναι προγραμματισμένη η παραμονή των 4 πρώτων ημερών σε κεντρικό ξενώνα 16-20/6

 

1η ημέρα

17/6 Κυκλική πεζοπορία «Καλαρρύτες – Φαράγγι Χρούσια – Συρράκο – Κουϊάσα – Καλαρρύτες» 12χλμ / 6 ώρες

• Πρωινό γεύμα στις 8-9πμ
• Εκκίνηση πεζοπορίας στις 9:30πμ

Η πρώτη μέρα της 7ήμερης εξόρμησης στα Τζουμέρκα ξεκινά με μια πανέμορφη διαδρομή 12 χιλιομέτρων, που εντοπίζεται δυτικά των Καλαρρυτών. Η πορεία της είναι κυκλική και αποκαλύπτει παρθένα φυσικά τοπία και τοποθεσίες με έντονα πολιτισμικά χαρακτηριστικά σε όλο της το μήκος . Το μονοπάτι που ακολουθούμε συνδέει τα δύο ξακουστά βλαχοχώρια Καλαρρύτες και Συρράκο και δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης στις απότομες πλαγιές του φαραγγιού του Χρούσια, που σχηματίζεται ανάμεσα τους. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κινείται σε λιθόστρωτα παραδοσιακά καλντερίμια που συναντούμε εντός των οικισμών, αλλά και στις πλαγιές του εντυπωσιακού φαραγγιού. Κατά μήκος της κυκλικής πορείας συναντούμε παλιούς νερόμυλους, γεφύρια, πηγές και καταρράκτες που είναι γενικό χαρακτηριστικό της περιοχής.

 

2η ημέρα

18/6 Πεζοπορία διάσχισης «Καλαρρύτες – Ι.Μ. Βύλιζας – Ματσούκι – καταρράκτης Καμίλι» 8χλμ / 4ώρες

• Πρωινό γεύμα στις 8-9πμ
• 9:30πμ μετακίνηση 5 λεπτών με οχήματα στην είσοδο του μονοπατιού
• 9:40πμ εκκίνηση πεζοπορίας

Το σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας βρίσκεται σε εποπτική θέση πάνω από το φαράγγι Καρλίμπου, ανατολικά των Καλαρρυτών. Η διαδρομή ξεκινάει κατηφορίζοντας από το μονοπάτι που κινείται στις κατάφυτες πλαγιές του Καρλίμπου. Πολύ σύντομα συναντά το σκιερό πλατανόρεμα στο βάθος του φαραγγιού και μέσω της λιθόχτιστης τοξοτής γέφυρας, περνά στην απέναντι όχθη. Από την άλλη όχθη η βλάστηση γίνεται ακόμη πιο πυκνή, σχεδόν τροπική λόγω του μικροκλίματος που δημιουργούν τα αμέτρητα ρέματα που κυλούν στα φαράγγια των βόρειων Τζουμέρκων. Το μονοπάτι συνεχίζει ανηφορίζοντας για το Βυζαντινό Μοναστήρι της Βύλιζας, που βρίσκεται χτισμένο λίγα χιλιόμετρα , έξω από το χωριό Ματσούκι σε ένα υπέροχο φυσικό μπαλκόνι, όπου και αξίζει να κάνεις μια χορταστική στάση για παρατήρηση. Το πρώτο κτίσμα της Μονής ιδρύθηκε τον 11Ο αιώνα. Το μοναστήρι υπήρξε σημαντικό με πλούσια συλλογή χειρογράφων και μακρά ιστορία.
Πέρασε από διάφορα στάδια αναστήλωσης μέσα στους αιώνες με την τελευταία προσπάθεια να γίνεται γύρω στο 1980, όπου έχει δώσει τη σημερινή του μορφή.
Το προαύλιο του μοναστηριού, είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού και προκαλεί τις αισθήσεις, ενώ η θέα στα φαράγγια και τα βουνά που περιτριγυρίζουν τη Μονή κόβει την ανάσα! Από το μοναστήρι η πορεία συνεχίζει σε φαρδύ λιθόστρωτο μονοπάτι και κινείται οριζοντίως στους κάθετους βράχους της απότομης κοιλάδας που σχηματίζεται δυτικά από το Ματσούκι. Η έξοδος του μονοπατιού από το χωριό απέχει μόλις 400 μέτρα και πολύ σύντομα μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα των βουνών κάτω από τον παχύ ίσκιο των πλατάνων, που στολίζουν την κεντρική πλατεία!

• Λήξη πεζοπορίας 1:30-2μμ
• Ξεκούραση, κολατσιό στην πλατεία του Ματσουκίου 2-3μμ
• Αναχώρηση 3:15μμ
• Στάση στο παρατηρητήριο του 50μετρου καταρράκτη Καμίλι 3:30-4μμ
• Στάση στο μοναστήρι της Κηπίνας 4:30-5μμ
• Επιστροφή στους Καλαρρύτες 5:15μμ
• Ελεύθερο πρόγραμμα

 

3η ημέρα

19/6 Πεζοπορία διάσχισης «Πράμαντα – Καταρράκτης Κεφαλόβρυσο – Μελισσουργοί» 12χλμ / 6 ώρες

• Πρωινό γεύμα 8-9πμ
• Αναχώρηση με οχήματα 9:30πμ
• Άφιξη στο χωριό Πράμαντα 10:15πμ
• Εκκίνηση πεζοπορίας 10:30πμ

Η διαδρομή κινείται σε πυκνό δάσος ελάτης κάτω ακριβώς από τις κορυφές που υψώνονται επιβλητικά στο βόρειο τμήμα της οροσειράς των Τζουμέρκων. Το μονοπάτι είναι σκιερό και περνά συχνά από πηγές και ρέματα. Στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού συναντούμε κάθετες ορθοπλαγιές με πηγαία νερά που χύνονται από υψόμετρο 1,800 μέτρων σχηματίζοντας πανύψηλους καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να φτάνει σε μήκος τα 350 μέτρα. Η πορεία κινείται διαρκώς στη δασική έκταση, που στολίζει την βορειοανατολική πλευρά των Τζουμέρκων. Κατά μήκος της προσφέρει υπέροχη θέα στην κοιλάδα και τις γύρω αλπικές κορυφές, που κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση.

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με 2ήμερη διάσχιση του Όρους Λάκμος γνωστό και ως Περιστέρι.

4η ημέρα

20/6 πεζοπορία διάσχισης "Καλαρρύτες – Βαλτονέρι - Βερλίγκα" 12χλμ / 7 ώρες *κατασκήνωση  

• Πρωινό γεύμα 7-8πμ
• Εκκίνηση πεζοπορίας 8:30πμ

Η διαδρομή ξεκινά από το πάνω μέρος του οικισμού των Καλαρρυτών σε υψόμετρο 1250 μέτρων και κατευθύνεται βόρεια προς τον κύριο όγκο του Περιστερίου. Η κίνηση αρχικά γίνεται στα καλντερίμια του χωριού και έπειτα συνεχίζει σε κτηνοτροφικό χωματόδρομο μέχρι την είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στην αλπική ζώνη. Το μονοπάτι, παρόλο το γεγονός ότι κινείται σε μεγάλο υψόμετρο, περνά από πηγές με δροσερό νερό διευκολύνοντας την προσπάθεια των πεζοπόρων κατά τη διάρκεια της ανάβασης σημαντικά. Η διαδρομή ανηφορίζει με ήπιες κλήσεις στα βοσκοτόπια και οδηγεί σταδιακά στην κορυφογραμμή του βουνού. Η θέα από τις ψηλές κορφές που διαδέχονται η μία την άλλη είναι μοναδική και αναδεικνύει τα τοπία ενός μεγάλους τμήματος της οροσειράς της Πίνδου. Μετά από μια απολαυστική πορεία 2 ωρών στις ψηλές ράχες του Περιστερίου αρχίζει να ξεπροβάλλει το σπάνιας ομορφιάς οροπέδιο Βερλίγκα, όπου καταλήγει η ημερήσια πορεία. Η κατασκήνωση θα οργανωθεί λίγα μέτρα έξω από τη Βερλίγκα σε υψόμετρο 1.950 μέτρων, προφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο το ιδιαίτερο οικοσύστημα της. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οροπεδίου είναι οι δραστήριες πηγές και ο περίτεχνος σχηματισμός που δημιουργεί στο έδαφος η συνεχής ροή τους.

• Λήξη πεζοπορίας 4:30μμ
• Οργάνωση κατασκήνωσης 5:30μμ
• Γεύμα 6:15μμ

 

5η ημέρα

21/6 Πεζοπορία κατάβασης «Βερλίγκα – Χαλίκι» 8χλμ / 5 ώρες

• Πρωινό γεύμα 7:30-8:30πμ
• διαχείριση εξοπλισμού κατασκήνωσης και αποσκευών 8:30-9πμ
• Εκκίνηση πεζοπορίας 9:15πμ

Η διαδρομή αποχώρησης από τη θέση κατασκήνωσης ξεκινά με κατηφορική πορεία διασχίζοντας ένα αξιόλογο τμήμα του ανατολικού Περιστερίου. Έντονα καρστικά πεδία, απομεινάρια της παγετωνικής περιόδου, μεγάλη ποικιλία λουλουδιών και βοτάνων με ρυάκια που σχηματίζουν μοτίβα στο έδαφος των αλπικών λιβαδιών, είναι οι πρώτες εικόνες κατά τη διάρκεια της κατάβασης από το οροπέδιο προς το χωριό Χαλίκι. Από τα 1700μ και κάτω η βλάστηση αναπτύσσεται πάλι όπου συναντούμε έλατα, κέδρους, οξιές και καρποφόρα δέντρα μέχρι τον τερματισμό της διαδρομής στην κεντρική πλατεία του χωριού.

• Λήξη πεζοπορίας 2μμ
• Στάση στην πλατεία 2-2:30μμ
• Διαμονή στον ξενώνα τoυ χωριού.

 

22/6 Αναχώρηση για τη Θεσσαλονίκη

• Πρωινό γεύμα 8-9πμ
• Αναχώρηση 10πμ